Bedensel engelli okçuluğunda genel olarak 3 sınıf (ARST, ARW1, ARW2) bulunmaktadır. Bunlar; tekerlekli sandalyedeki tetraplajik okçuların veya benzer bedensel engele sahip okçuların yarıştığı ARW1 sınıfı, tekerlekli sandalyedeki paraplejik veya benzer bedensel engele sahip okçuların yarıştığı ARW2 sınıfı ve ayakta ya da sandalyede ok atan okçuların yarıştığı ARST sınıflarıdır.
Bu sınıflardan ayrı olarak görme engelli okçular da son iki Dünya Şampiyonasında (2005,2007) deneme amaçlı yarışmaktadırlar. Sporcuların engel durumlarının birbirlerine avantaj veya dezavantaj sağlamamasını temin etmek amacıyla oluşturulan bu sınıflar daha adil yarışma koşulları sağlamaktadır. (Türkiye’de sınıflandırma süreci Uzman Fizyoterapist Figen Özkan tarafından yapılmaktadır ancak bir okçunun uluslar arası bir yarışmaya katılabilmesi için en az 3 uluslar arası sınıflandırma uzmanından oluşan bir komite tarafından değerlendirilmesi gerekmektedir.
Bu sebeple Uluslar arası Paralimpik Komitesinin (IPC) düzenlediği yarışmalardan önce okçuların sınıflandırılması bizzat IPC tarafından gerçekleştirilmektedir.) Engelli bir okçu, ilk olarak sınıflandırıldıktan sonra kullanmakta olduğu yay grubuna göre yarışma kategorisi belirlenir.
Okçulukta klasik yaylar ve makaralı yaylar olmak üzere 2 farklı yay sistemi bulunmaktadır. Dolayısıyla sınıflandırılması tamamlanan bir okçu, yarışmada seçmiş olduğu yay sistemine göre ilgili kategoride yarışır. Gerek Avrupa, Dünya Şampiyonalarında gerekse Paralimpik Oyunlarında sınıflandırmaları ve seçmiş oldukları yay sistemine göre yarışan okçular Dünya sıralaması ve Paralimpik Oyun kotalarında da ilgili sınıflarında değerlendirilirler. Hâlihazırda yapılmakta olan bütün bu sınıflandırma faaliyetleri sporda eşitlik unsurunu sağlamayı hedeflemektedir.
Bedensel Engelli okçular 2 çeşit yarışmaya katılmaktadırlar. Bunlar,
Kapalı salon şampiyonaları (18 metreye 60 ok atılmaktadır. Elemeler 18 metrede yapılır.)
Açık alan şampiyonaları
FITA (Erkekler 90-70-50-30 metreye 36’şar ok atmaktadırlar. Bayanlar 70-60-50-30 metreye 36’şar ok atmaktadırlar. ARW1 erkek kategorisinde ise 90 metre yerine 70-60-50-30 metreye 36’şar ok atılmakatdır. Toplamda 144 ok atılır. Elemeler 70 metrede yapılır.)
2*70 ( Bütün erkek ve bayan kategorileri 70 metreye 72 ok atarlar. Elemeler 70 metrede yapılır.)
Milli takıma seçilebilme kriterleri ise sporcuların yarışmalarda attıkları puanlar, sıralama, kürsü, baraj ve rekor puanları dikkate alınarak oluşturulmaktadır. Sporcuların atması gereken baraj puanları ilgili kategorilerdeki dünya sıralamaları göz önüne alınarak oluşturulmuştur.
Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu 2024-2025 sezonu faaliyet programında yer alan Ampute Futbol 2. Lig Müsabakaları, deplasmanlı lig formatında oynatılacak olup 26 Ocak 2024 tarihine ertelenmiştir.
Kulüplerimizin dikkatine:
Yeni lig takvimi aşağıdaki şekilde düzenlenmiştir:
Tüm kulüplerimize önemle duyurulur.
Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu
AMPUTE FUTBOL SÜPER LİG 3. HAFTA ve 1.LİG 1.HAFTA HAKEM VE GÖZLEMCİ ATAMALARI AŞAĞIDADIR.
SÜPER LİG 3. HAFTA ve 1.LİG 1.HAFTA HAKEM VE GÖZLEMCİ ATAMALARI
2024-2025 Sezonu Ampute Futbol Ligleri ve Türkiye Kupası güncel kart çizelgesi aşağıdadır.