Uztürk yaptığı açıklamada, göreve geldi̇ği̇ 22 mart 2015’ten bu yana paralimpik oyunlara hazırlık kapsamında yoğun bir süreç geçirdiklerini söyledi.
Milli takımların kota alabilme mücadelesi için yurt dışındaki uluslararası müsabakalara gittiklerini hatırlatan Uztürk, "Yur tiçi ve yurt dışında yapılan hazırlıklar neticesinde 49 sporcumuz 8 branşta Rio’da yarışma hakkı elde etti. Paralimpik oyunlardaki başarılarımız, ülkemizi madalya sıralamasında 2012’de 43. sıradayken, 2016’da 34. sıraya yükseltti. Aslında kazanabileceğimiz bazı madalyaları da birtakım şansızlıklar nedeniyle kaçırdık. Atıcılıkta merminin patlamaması ve 20 saniye içinde aynı merminin ikinci kez ateşlenmesi ve süre yetersizliği bir madalya kaybına neden oldu." diye konuştu.
Uztürk, basketbolda bronz madalya mücadelesinde İngiltere ile çok keyifli, heyecanlı ve çekişmeli bir müsabaka oynadıklarını ifade ederek, müsabakanın 5 dakikalık uzatmada kaybedildiğini anımsattı.
Atletizm ve yüzmede sporcu sayısı çoğaltılmalı
Uztürk, Japonya’nın başkenti Tokyo’da düzenlenecek 2020 olimpiyatları öncesi federasyon bünyesinde seçimlerin yapılacağını aktararak, şöyle konuştu:
"Kasım ayı sonunda federasyon seçimleri gerçekleştirilecek. Bu seçimlerden sonra hangi yönetim iş başında olursa olsun, 2020’nin hazırlıklarını gündeme taşıması gerekir. Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonunun, mevcut branşlarının yanı sıra kadın basketbol, oturarak voleybol ve boccede mutlaka hamle yapması lazım. Bir diğer önemli husus da, atletizm ve yüzme branşlarında paralimpik oyunlara katılan sporcu sayısı bin 800 civarında. Rio’da toplam 4 bin 350 sporcu katıldığına göre iki branşın katılımcı sporcu sayısı çok yüksek. Atletizm ve yüzmede sporcu sayılarını mutlaka çoğaltmamız gerek. Bunlar aynı zamanda ciddi bir hazırlık sürecini de gerektiriyor."
Atletizm ve yüzmede tıpkı güreşte olduğu gibi eğitim merkezlerinin oluşturulması gerektiğini de vurgulayan Uztürk, 2020 olimpiyatları hedeflerine ilişkin şunları söyledi:
"Biz, 2020 Paralimpik Oyunları’na katılım hedefini 100 sporcu olarak belirledik. Bu aslında çok zor bir şey değil. Bugün bu federasyon Rio’ya 49 sporcuyla gidebildiyse, 100 sporcuyu 4 yıl içinde yakalama şansına da sahip. Atletizm ve yüzme branşlarında eğitim merkezlerinin mutlaka devreye girmesi lazım. Çünkü yüzmede ve atletizmde sporcu bulmak çok kolay olmuyor. Umarım Türkiye, 2020’ye de bu şekilde en az 100 sporcuyla katılma şansını elde eder."–
Uztürk, olimpiyatlarda madalya sayısının artırılması için federasyon olarak gerekli gayreti gösterdiklerini, farklı branş ve sınıflarda yeni sporcuların yetiştirilmesinin gelecek açısından önemli olduğunu vurguladı.
Türkiye’den atletizm ve yüzmede 13-14 yaşlarındaki sporcuların yarıştığına dikkati çeken Uztürk, şöyle devam etti:
"Yüzme branşında 13 yaşında iki kolu ampute sporcumuz Sevilay Öztürk final yarıştı. Atletizimde de Zeynep Acet ve Nurşah Usta yaşları küçük olan sporcular, 4×400 bayrak yarışında mücadele ettiler. Dolayısıyla çocuklarımız devreye girmeye başladı. 2020’de atletizm ve yüzmede yeni sporcular ve mevcut sporcuları da daha üst performans seviyesine çıkarabilmek için mücadele etmemiz lazım. Atletizmde Hamide Kurt, üç farklı kategoride yarıştı. Her sporcuyu birkaç kategoride yarıştırmaktansa, iddialı olduğu sınıflarda yarıştırmak daha verimli olacaktır. Herkesin iddialı olduğu mesafelerde yarışması, bizim iddiamızı artırmış, onların da verimini çoğaltmış olacak."
"Cesaretli olup çocuklarımızı sporla buluşturmamız lazım"
Uztürk, paralimpikte madalyanın çok kolay kazanılmadığına dikkati çekerek şunları kaydetti:
"2020’de eğer katılımcı sayısını 100 olarak belirliyorsak, madalya sayısını da 15 gibi düşünmek gerekiyor. Çalışırsak gerisi gelecektir. Türkiye’de birçok engelli çocuğumuz, spor kulüplerine veya gençlik hizmetleri spor il müdürlüklerine gittikleri takdirde, her engelli sporcu adayının mutlaka yapabileceği bir spor dalı olduğunu görecekler. Bu çok önemli. Çünkü spor yapan engelli bireyler ile sosyal hayata intikal edememiş diğer engelli bireylerle arasında çok büyük fark var. Hem rehabilite oluyor hem de içlerinden performans sporcuları yetişebiliyor. Cesaretli olup çocuklarımızı sporla buluşturmamız lazım."